Πόσο καιρό χρειάζεται για να δείξει τα συμπτώματα STD;

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (STD) ή οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (STIs), συνήθως περνούν από άτομο σε άτομο μέσω σεξουαλικής επαφής. Οι δοκιμές μπορούν να βοηθήσουν να γίνει ασφαλέστερο το σεξ και να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν σωστή θεραπεία για STIS

Κάθε STI έχει τη δική του περίοδο επώασης, που είναι πόσο καιρό χρειάζεται για να εμφανιστούν τα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να εμφανιστεί ένα STI σε δοκιμές. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν μόνο ημέρες.

Αυτό το άρθρο διερευνά τις περιόδους επώασης διαφορετικών ΣΜΝ, πόσο σύντομα μπορούν να δοκιμαστούν οι άνθρωποι και η σημασία των δοκιμών.

περίοδος επώασης STI

Η περίοδος επώασης είναι πόσο καιρό χρειάζεται για να εμφανιστούν τα συμπτώματα μετά την έκθεση. Η περίοδος παραθύρου είναι πόσο καιρό χρειάζεται για να ληφθεί ένα θετικό αποτέλεσμα δοκιμής για τη μόλυνση μετά την έκθεση. Αυτές οι περιόδους είναι συχνά παρόμοιες.

Ορισμένα γενικά συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι ένα άτομο μπορεί να έχει ένα STI περιλαμβάνει:

 • Γεννητικά κνησμό ή καύση
 • πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή της ούρησης
 • Μια νέα ή ασυνήθιστη εκκένωση
 • χτυπήματα ή αναπτύξεις πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα
 • μια άσχημη μυρωδιά που προέρχεται από τα γεννητικά όργανα ή μετά το σεξ

Ωστόσο, ορισμένοι ΣΜΝ δεν προκαλούν συμπτώματα για πολλά χρόνια, παρόλο που ένα άτομο μπορεί ακόμα να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα δοκιμής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να βασίζεστε στη δοκιμή, όχι μόνο στα συμπτώματα.

Πόσο σύντομα μπορεί να δοκιμαστεί κάποιος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να πάρει μια δοκιμή STI μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έκθεση. Εάν ένα άτομο έχει ένα θεραπευτικό STI, όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια, μπορεί να χρειαστούν επανεξέταση μετά τη θεραπεία.

Οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ορισμένων ΣΜΝ θα πρέπει να ζητήσουν επανεξέταση, ακόμη και μετά από αρνητικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Κέντρων (CDC) συνιστούν ετήσια δοκιμή HIV για άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως εκείνοι των οποίων οι εταίροι έχουν HIV ή άτομα που μοιράζονται βελόνες.

Πίνακας δοκιμών STI

Το παράθυρο δοκιμής για τις κοινές ΣΜΝ έχει ως εξής:

Παθογόνα τύπου Παράθυρο δοκιμής Τύπος δοκιμής πότε να επανεξετάσει μετά από θεραπεία HIV ιών 10-33 ημέρες για δοκιμή νουκλεϊκού οξέος. 18-45 ημέρες για δοκιμή αντιγόνου/αντισώματος.23-90 ημέρες για δοκιμή αντισωμάτων δοκιμή αίματος ή σάλιου. Η δοκιμή νουκλεϊκού οξέος αίματος δίνει τα πρώτα αποτελέσματα none chlamydia βακτηρίδια 1-2 εβδομάδες δείγμα αίματος ή ούρων, ή στρώμα του λαιμού, του ορθού, του τραχήλου της μήτρας ή του κόλπου 3 μήνες trichomonas protozoa (parasite) 1 εβδομάδα έως 1 μήνα στρώμα ορθού, πέους ή κόλπου 2 εβδομάδες Σύφιλη βακτηρίδια εντός 3 εβδομάδων μετά την εμφάνιση των πληγών. Οι πληγές εμφανίζονται συνήθως 1 εβδομάδα μετά την έκθεση δοκιμή αίματος 6 και 12 μήνες 5 ημέρες έως 2 εβδομάδες δοκιμή αίματος ή ούρων. Το Swab του πρωκτού, της ουρήθρας, του τραχήλου ή του λαιμού δοκιμή 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία ή 2 εβδομάδες αργότερα μετά την έκθεση εάν η πρώτη δοκιμή είναι αρνητική Ο έρπης ιών 1-4 μήνες δοκιμή αίματος ή από ένα επώδυνο Κανένα hpv irus 3 εβδομάδες έως μερικούς μήνες Pap σε θηλυκά μόνο – Δεν υπάρχει εγκεκριμένη δοκιμή για αρσενικά Καν /TD>

Δοκιμή αίματος επανεξέταση 6 μήνες αργότερα

HIV

Αναλύει ένα δείγμα αίματος για τον ιό HIV. Μπορεί να υποδεικνύει θετικό αποτέλεσμα 10-33 ημέρες μετά την έκθεση. Η δοκιμή αντιγόνου/αντισώματος, επίσης μια εξέταση αίματος, αναζητά αντισώματα HIV. Ψάχνει επίσης για ένα αντιγόνο που παράγει το σώμα πριν εμφανιστούν τα αντισώματα. Μπορεί να πάρει αποτελέσματα 18-45 ημέρες μετά την έκθεση.

Η δοκιμή αντισωμάτων χρησιμοποιεί ένα δείγμα αίματος ή σάλιου για να αναζητήσει αντισώματα HIV. Παίρνει το μεγαλύτερο για να πάρει ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα, στις 23-90 ημέρες μετά την έκθεση. Ένα άτομο μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν έχουν HIV εάν λάβουν αρνητική δοκιμή κατά τη διάρκεια της περιόδου παραθύρου και δεν έχουν επακόλουθη επαφή με κάποιον που θα μπορούσε να έχει τον ιό.

Χλαμύδια

Ένας γιατρός μπορεί να δοκιμάσει για τα χλαμύδια με το φουσκάλιο του κόλπου, του τραχήλου, του ορθού ή του λαιμού ή με ένα δείγμα ούρων. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, εμφανίζονται συνήθως εντός 7-21 ημερών από την έκθεση. Μια δοκιμή μπορεί κανονικά να ανιχνεύσει τα χλαμύδια εντός 1-2 εβδομάδων από την έκθεση.

gonorrhea

Ένας γιατρός μπορεί να δοκιμάσει για γονόρροια με δείγμα ούρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν επίσης να χτυπήσουν την ουρήθρα, τον πρωκτό, το λαιμό ή τον τράχηλο για να πάρουν ένα πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Οι περισσότερες δοκιμές μπορούν να ανιχνεύσουν τη μόλυνση εντός 5 ημερών έως 2 εβδομάδων από την έκθεση. Εάν μια δοκιμή είναι αρνητική λίγο μετά την έκθεση, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει επανεξέταση 2 εβδομάδων αργότερα, ειδικά εάν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Τα συμπτώματα γονόρροιας συνήθως εμφανίζονται από 1 ημέρα έως 2 εβδομάδες μετά την έκθεση.

έρπητα

Τα συμπτώματα του έρπητα συνήθως εμφανίζονται γρήγορα. Κατά μέσο όρο, παρουσιάζουν 4 ημέρες μετά την έκθεση και το τυπικό εύρος είναι 2-12 ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο ήπια που ένα άτομο δεν τα παρατηρεί.

Μια δοκιμή αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει μια διάγνωση του έρπητα. Η δοκιμή μπορεί να είναι θετική μέσα σε ένα μήνα, και κατά 4 μήνες, ο έλεγχος του αίματος βρίσκει τις περισσότερες περιπτώσεις.

HPV

Ενώ είναι δυνατόν για τους άνδρες να περάσουν από τον ανθρώπινο θηλώριο (HPV) σε έναν συνεργάτη, το CDC δεν έχει εγκρίνει αρσενικό τεστ. Αντ ‘αυτού, οι γιατροί μπορούν να δοκιμάσουν για συμπτώματα των σχετικά σπάνιων καρκίνων που μπορεί να προκαλέσει HPV, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πέους.

Στα θηλυκά, ο HPV σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Εάν υπάρχουν ενδείξεις, θα μπορούσαν να εμφανιστούν μήνες ή χρόνια αργότερα. Η πιο αξιόπιστη δοκιμή είναι ένα επίχρισμα PAP, το οποίο περιλαμβάνει την εκτόξευση του τράχηλου. Αυτό μπορεί να ανιχνεύσει HPV 3 εβδομάδες έως μερικούς μήνες μετά την έκθεση.

Ηπατίτιδα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ηπατίτιδα Β και C μπορεί να μην προκαλέσει προφανή συμπτώματα για χρόνια. Εάν εμφανίζονται, η ηπατίτιδα Β παράγει συνήθως σημάδια μέσα σε 6 εβδομάδες έως 6 μήνες. Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C μπορεί να εμφανιστούν ήδη από 2-6 εβδομάδες, αλλά μερικές φορές μπορούν να διαρκέσουν μέχρι 6 μήνες.

Μια δοκιμή αίματος μπορεί να αναζητήσει και τους δύο τύπους ηπατίτιδας. Το παράθυρο δοκιμής της ηπατίτιδας Β είναι 3-6 εβδομάδες, ενώ το παράθυρο δοκιμής ηπατίτιδας C είναι 2-6 μήνες. Οι πρώτες δοκιμές σε 2 μήνες μπορεί να χάσουν ορισμένες περιπτώσεις, οπότε ένας γιατρός μπορεί να συστήσει επανεξέταση σε 6 μήνες.

τριχομονία

Ένας γιατρός μπορεί να δοκιμάσει για την τριχομονή με ένα στύγμα του ορθού, του πέους ή του κόλπου. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα, αλλά μερικοί μπορεί να παρατηρήσουν μια αίσθηση εκκένωσης ή καύσης εντός 5-28 ημερών από την έκθεση. Είναι δυνατόν να πάρετε μια θετική δοκιμή μέσα σε μια εβδομάδα από την έκθεση, αν και μερικοί άνθρωποι πρέπει να περιμένουν μέχρι ένα μήνα.

σύφιλη

Η σύφιλη συνήθως αρχίζει με πληγή στα γεννητικά όργανα που ονομάζεται Chancre. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν τα βακτήρια εντός 1-2 εβδομάδων μετά την εμφάνιση του chancre. Τα chancres είναι συνήθως ανώδυνά και συνήθως αναπτύσσονται εντός 3 εβδομάδων από την έκθεση, οπότε το παράθυρο συνολικής δοκιμής είναι περίπου 4 εβδομάδες.

Επειδή η ανάπτυξη της σύφιλης ποικίλλει από άτομο σε άτομο, οι γιατροί συχνά συνιστούν την επανεξέταση περίπου 3 μηνών μετά την έκθεση.

αδρανές STIS

Ορισμένοι ΣΜΝ ζουν στο σώμα για πολλά χρόνια χωρίς να προκαλούν συμπτώματα. Οι γιατροί μπορούν να τους αναφερθούν ως αδρανείς, που σημαίνει ότι ένα άτομο δεν μπορεί ποτέ να διαγνωσθεί με βάση μόνο τα συμπτώματα.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι εάν ένα άτομο δεν έχει δοκιμαστεί, μπορούν να περάσουν εν αγνοία τους ένα αδρανές σε έναν σεξουαλικό σύντροφο.

Παραδείγματα STI που μπορούν να τεθούν αδρανή περιλαμβάνουν HIV, έρπης, ηπατίτιδα C, Chlamydia, Syphilis και HPV

Δοκιμές για τα περισσότερα ΣΜΝ τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Γιατί είναι σημαντικό να δοκιμαστείτε;

Η δοκιμή STI, ακόμη και για ανίατες λοιμώξεις, μπορεί να σώσει ζωές. Επίσης επιβραδύνει την εξάπλωση των ΣΜΝ. Ορισμένα οφέλη από τις δοκιμές είναι παρακάτω:

 • Ορισμένα ΣΜΝ είναι ευκολότερα θεραπευτικά εάν ένας γιατρός τους πιάσει νωρίς.
 • Οι πρώιμες δοκιμές STI μπορούν να εμποδίσουν ένα άτομο να διαδώσει μια λοίμωξη στους συνεργάτες του.
 • Ένα άτομο μπορεί να έχει ένα STI χωρίς να το γνωρίζει.
 • Ορισμένα μη επεξεργασμένα ΣΜΝ μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος και η πυελική φλεγμονώδης νόσο.

Περίληψη

Η σωστή δοκιμή STI εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού ιστορικού ενός ατόμου, του σεξουαλικού ιστορικού, του κινδύνου έκθεσης και του προηγούμενου ιστορικού των δοκιμών STI.

Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να δοκιμάζουν τακτικά για τα ΣΜΝ, ειδικά αν έχουν σεξουαλική επαφή με πολλούς συνεργάτες.

Η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να διευκολύνει τη θεραπεία και ενδεχομένως να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα υγείας. Για να μειωθεί ο κίνδυνος των ΣΜΝ, οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να ασκούν ασφαλέστερες τεχνικές σεξουαλικού σεξ, όπως η χρήση προφυλακτικού.

 • Μολυσματικές ασθένειες/βακτηρίδια/ιοί
 • Η σεξουαλική υγεία/STDS
 • , Ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.