Mennyi ideig tart az STD tünetek megmutatása?

Szexuális úton terjedő betegségek (STD), vagy nemi úton terjedő fertőzések (STI) általában személyről szexuális érintkezés útján haladnak át személyre. A tesztelés elősegítheti a nemi biztonságosabbá tételét, és biztosíthatja, hogy az emberek megfelelő kezelést kapjanak a STIS

kezelésére. Minden STI -nek megvan a saját inkubációs periódusa, azaz mennyi ideig tart a tünetek megjelenése. Bizonyos esetekben hónapokba telhet, amíg egy STI megjelenik a teszteken. Más esetekben ez csak napokba telik.

Ez a cikk feltárja a különböző STI -k inkubációs periódusait, azt, hogy az emberek miként tesztelhetnek, és a tesztelés fontosságát.

STI inkubációs periódus

Az inkubációs időszak mennyi ideig tart a tünetek megjelenése az expozíció után. Az ablakidőszak az, hogy mennyi ideig tart az expozíció utáni fertőzés pozitív teszt eredménye. Ezek az időszakok gyakran hasonlóak.

Egyes általános tünetek, amelyek azt jelzik, hogy az embernek STI -je lehet, a következők lehetnek:

 • Nemi viszketés vagy égés
 • Fájdalom a közösülés vagy a vizelés során
 • Új vagy szokatlan mentesítés
 • Dudorok vagy növekedések a nemi szerveken vagy annak környékén
 • A nemi szervekből származó rossz szaga vagy a szex után

Ugyanakkor egyes STI -k évek óta nem okoznak tüneteket, annak ellenére, hogy az ember továbbra is pozitív teszt eredményt kaphat. Ezért fontos, hogy támaszkodjunk a tesztelésre, nem csak a tünetekre.

Mennyire lehet egy személyt tesztelni?

A legtöbb esetben egy személy az expozíciótól számított néhány héten belül megkaphat STI -tesztet. Ha egy embernek gyógyítható STI -je van, például chlamydia vagy gonorrhoea, akkor a kezelés után újbóli vizsgálatra van szükségük.

Bizonyos STI -k kockázatának nagy kockázata van, még negatív eredmény után is. Például a Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) az éves HIV -tesztelést javasolják a veszélyeztetett emberek számára, például azoknak, akiknek partnerei vannak HIV -vel, vagy olyan emberekkel, akik tűket osztanak meg.

STI tesztelési táblázat

A közös STI -k tesztelési ablaka a következő:

STI típusa patogén type tesztelési ablak teszt típusa mikor kell újbóli vizsgálatot folytatni a kezelés után
HIV vírus 10–33 nap nukleinsav -teszthez. 18–45 nap antigén/antitest teszthez.23–90 nap antitest -teszthez Vér- vagy nyál -teszt. A vér nukleinsav -teszt a legkorábbi eredményeket adja Nincs
chlamydia baktériumok 1–2 hét Vér- vagy vizeletminta, vagy a torok, végbél, méhnyak vagy hüvelyi tampon 3 hónap trichomonas protozoa (parazita) 1 hét – 1 hónap végbél, pénisz vagy hüvely vagy hüvely 2 hét Tr>

szifilisz baktériumok 3 héten belül a sebek megjelenése után. A sebek általában 1 héttel az expozíció után jelennek meg vérvizsgálat 6 és 12 hónap Gonorrhea baktériumok 5 nap – 2 hét Vér- vagy vizeletvizsgálat. A végbélnyílás, húgycső, méhnyak vagy torok tamponja teszt 2 héttel a kezelés után, vagy 2 héttel később az expozíció után Herpes vírus 1–4 hónap Vérvizsgálat vagy tampon egy fájó Nincs
hpv vírus 3 hét néhány hónapig pap csak nőstények – nincs jóváhagyott teszt a férfiak számára Nincs hepatitis vírus 3–6 hét hepatitis B. /td>

vérvizsgálat 6 hónappal később újravizsgálat

HIV

Nukleinsav -teszt Elemzi a HIV vérmintáját. Ez pozitív eredményt jelezhet 10–33 nappal az expozíció után. Az antigén/antitest teszt, szintén vérvizsgálat, HIV antitesteket keres. Ezenkívül olyan antigént is keres, amelyet a test előállít az antitestek megjelenése előtt. 18–45 nappal az expozíció után kaphat eredményeket.

Az ellenanyag -teszt vér- vagy nyálmintát használ a HIV antitestek keresésére. A leghosszabb időbe telik, hogy megbízható eredményt kapjon, az expozíció után 23–90 nappal. Biztos lehet abban, hogy az ember nem rendelkezik HIV -vel, ha negatív tesztet kap az ablak időszakában, és nincs később kapcsolatba lépni valakivel, akinek lehet a vírus.

chlamydia

Az orvos tesztelheti a chlamydia -t a hüvely, a méhnyak, a végbél vagy a torok megrázkódásával, vagy vizeletmintával. Ha a tünetek megjelennek, akkor általában az expozíciótól számított 7–21 napon belül jelentkeznek. A teszt általában az expozíciótól számított 1–2 héten belül észlelheti a chlamydia -t.

gonorrhea

Az orvos vizeletmintával tesztelheti a gonorrhoea -t. Bizonyos esetekben a húgycső, a végbélnyílás, a torok vagy a méhnyak is megpördülhetnek, hogy megbízhatóbb eredményt kapjanak.

A legtöbb teszt kimutathatja a fertőzést az expozíciótól számított 5 naptól 2 héten belül. Ha a teszt nem sokkal az expozíció után negatív, az orvos javasolhatja 2 héttel későbbi újbóli vizsgálatot, különösen, ha egy személynek van tünete.

A gonorrhoea tünetek általában 1 napig és 2 hétig jelentek meg az expozíció után.

Herpes

A herpes tünetek általában gyorsan megjelennek. Átlagosan 4 nappal az expozíció után jelennek meg, és a tipikus tartomány 2–12 nap. Bizonyos esetekben azonban a tünetek annyira enyhe lehetnek, hogy az ember nem veszi észre őket.

A vérvizsgálat megerősítheti a herpes diagnózist. A teszt egy hónapon belül pozitív lehet, és 4 hónapra a vérvizsgálat megtalálja a legtöbb esetet.

HPV

Miközben a férfiak átadhatják az emberi papillomavírust (HPV) egy partnernek, a CDC nem hagyta jóvá a férfi tesztet. Ehelyett az orvosok megvizsgálhatják a HPV által okozott viszonylag ritka rák tüneteit, beleértve a péniszrákot is.

nőstényekben a HPV ritkán okoz tüneteket. Ha vannak jelzések, akkor hónapok vagy évekkel később jelentkezhetnek. A legmegbízhatóbb teszt egy PAP -kenet, amely magában foglalja a méhnyak megrázkódását. Ez felismeri a HPV -t 3 hétig néhány hónapig az expozíció után.

hepatitis

Bizonyos esetekben a hepatitis B és C évek óta nem okoz nyilvánvaló tünetet. Ha megjelennek, a hepatitis B általában 6 héten belül jeleket hoz. A hepatitis C tünetei már 2–6 héten jelentkezhetnek, de néha akár 6 hónapig is eltarthatnak.

A vérvizsgálat mindkét típusú hepatitis -t keresheti. A Hepatitis B tesztelési ablak 3–6 hét, míg a hepatitis C tesztelési ablak 2–6 hónap. A 2 hónapos korai tesztelés néhány esetben elmulaszthat, így az orvos azt javasolhatja, hogy az újbóli tesztelés 6 hónapon belül.

trichomoniasis

Az orvos tesztelheti a trichomoniasis -t a végbél, a pénisz vagy a hüvely tamponjával. Sok embernek nincs tünete, de néhányan az expozíciótól számított 5–28 napon belül mentesítést vagy égési érzést észlelhetnek. Lehetséges, hogy pozitív tesztet kaphat az expozíciótól számított egy héten belül, bár néhány embernek legfeljebb egy hónapot kell várnia.

szifilisz

szifilisz általában egy chancre nevű nemi szervek fájljával kezdődik. A vérvizsgálat a baktériumokat a chancre megjelenése után 1–2 héten belül képes kimutatni. A chancres általában fájdalommentes, és általában az expozíciótól számított 3 héten belül fejlődik, tehát a teljes tesztelési ablak körülbelül 4 hét.

Mivel a szifilisz fejlődése személyenként változik, az orvosok gyakran javasolják, hogy kb. 3 hónappal az expozíció után.

alvó STIS

Egyes STI -k sok éven át élnek a testben, anélkül, hogy bármilyen tünet kiváltaná. Az orvosok arra utalhatnak rájuk, mint alvó, vagyis az ember soha nem diagnosztizálhatja magát a tünetek alapján.

Ez azt is jelenti, hogy ha egy személy nem tesztelt, akkor tudattalanul átadhat egy alvó STI -t egy szexuális partnernek.

Az STI példái, amelyek nem tudnak, a HIV, a herpes, a hepatitis C, A legtöbb STI tesztelése legalább egyszer évente.

Miért fontos a tesztelés? A

STI tesztelése, még a gyógyíthatatlan fertőzések esetén is, életmentést okozhat. Ezenkívül lelassítja a STI -k terjedését is. A tesztelés néhány előnye az alábbiakban található:

 • Néhány STI -t könnyebb kezelni, ha az orvos korán elkapja őket.
 • A korai STI -tesztelés megakadályozhatja, hogy az ember fertőzést terjesszen partnereiknek.
 • Az embernek STI -je lehet anélkül, hogy tudná.
 • Néhány kezeletlen STI súlyos egészségügyi problémákat okozhat, mint például a rák és a medencei gyulladásos betegség.

Összegzés

A jobb STI -tesztelés számos tényezőtől függ, beleértve az ember kórtörténetét, szexuális története, expozíció kockázatát és az STI -tesztek korábbi történeteit.

Fontos, hogy az emberek rendszeresen teszteljék az STI -t, különösen, ha szexelnek több partnerrel.

A korai felismerés megkönnyítheti a kezelést és valószínűleg megakadályozhatja a súlyos egészségügyi problémákat. A STI -k kockázatának csökkentése érdekében az embereknek biztonságosabb nemi technikákat is gyakorolniuk kell, például óvszer használatát.

 • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok
 • Szexuális egészség/STD-k

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból származnak. , tudományos kutatóintézetek, orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a