Mire számíthat a gyökércsatorna -kezelésről

A kinek a térd nem reszed fel a „gyökércsatorna” gondolatát? Fájdalom és a költségek a tavasz eszébe jut. De hányan is tudják, mi a „gyökércsatorna” valójában? A

gyökércsatorna -terápia, más néven endodontikus terápia, fogászati kezelés a fertőzés eltávolítására a fog belsejéből. Megvédheti a fogot a jövőbeli fertőzésektől is.

A fog pépében végzik, amely a gyökércsatorna.

Gyors tények a gyökércsatorna -terápiáról

 • A gyökércsatorna -terápiát használják az idegek eltávolítására a fog pépéből.
 • Úgy gondolják, hogy nagyon fájdalmas, de fájdalomcsillapító kezelés.
 • Az eljárást, amelyet gyakran gyökércsatornának neveznek, endodontikus terápiának nevezzük.
 • A gyökércsatorna -terápia költségei eltérőek, de ez kevésbé költséges lehetőség, mint a fog eltávolítása, és koronával vagy hídra cserélve.

Mi a gyökércsatorna kezelése?

A „gyökércsatorna” nem kezelés, hanem egy fog része. A fogak üreges szakasza tartalmazza az idegszövetet, az ereket és más sejteket, más néven pépnek is.

A fog koronából és gyökerekből áll. A korona elsősorban az íny felett van, míg a gyökerek alatt vannak. A gyökerek a fogot rögzítik az állkapocshoz.

A korona és a gyökér, vagy a gyökércsatorna belsejében van a pép. A pép táplálja a fogot, és nedvességet biztosít a környező anyagnak. A pép idegei meleg és hideg hőmérsékleten érzékelik a fájdalmat.

A fogászati eljárás neve, amelyet általában „gyökércsatorna” -nak neveznek, valójában endodontikus terápia, ami azt jelenti, hogy „a fog belsejében”.

A „gyökércsatorna” kifejezést azonban általában használják az eljárásról való beszélgetéshez.

Milyen lépések vannak? A

gyökércsatorna -terápiát három lépésben végezzük, és egy -három ülés között befejeződik.

1. A gyökércsatorna tisztítása

Először a fogorvos eltávolítja mindazt, ami a gyökércsatorna belsejében található.

A betegnél helyi érzéstelenítés alatt a fogorvos kis hozzáférési lyukat készít a fog felületén, és nagyon kicsi fájlokkal eltávolítja a beteg és a halott cellulóz szövetet.

2. A gyökércsatorna kitöltése

Ezután a fogorvos apró fájlok és öntözési megoldások segítségével megtisztítja, formázza és fertőtleníti az üreges területet. Ezután a fog tele van gumiszerű anyaggal, ragasztócementtel, hogy a csatornákat teljesen lezárja.

A gyökércsatorna -terápia után a fog halott. A beteg már nem érez fájdalmat abban a fogban, mert az idegszövet eltávolításra került, és a fertőzés megszűnt.

3. Korona hozzáadása vagy töltelék hozzáadása

A fog azonban most törékenyebb lesz, mint korábban. A cellulózás nélküli fognak meg kell kapnia a táplálékát a fogat a csonthoz rögzítő ligamentumból. Ez a kínálat megfelelő, de idővel a fog törékenyebbé válik, így a korona vagy a kitöltés védelmet nyújt.

Amíg a korona vagy a töltelék be nem fejeződik, a betegnek nem szabad rágnia és nem harapnia a fogon. Miután megtörtént egy korona vagy kitöltés, a személy használhatja a fogot, mint korábban. A

kezelés gyakran csak egy kinevezést igényel, de ha vannak ívelt csatornák, multi-bandák vagy nagy fertőzések, ez egy vagy két további találkozót igényelhet.

Mennyire fájdalmas?

Az ilyen típusú kezelés egyik nagy félelme az, hogy fájdalmas lesz, de a képzett fogorvos által végzett kezelést viszonylag fájdalommentesnek kell lennie.

A fertőzésből származó fájdalom, nem pedig a kezelésből származik. A kezelés nem okoz fájdalmat; Segít enyhíteni.

A fogorvos enyhíti az eljárás fájdalmát azáltal, hogy a fogot és a környező területet helyi érzéstelenítéssel zsibbadja.

A kezelés után némi érzékenység normális. Ez ideiglenes, és a tőzsdén kívüli (OTC) fájdalomcsillapító gyógyszerek elegendőek lehetnek annak enyhítéséhez. Szükség esetén vényköteles gyógyszerek, például kodein állnak rendelkezésre.

A fogorvos felírhat egy antibiotikumot a fertőzés kezelésére vagy megelőzésére.

Kinek van szüksége?

Ha a pép megsérül vagy beteg, akkor nem tudja megjavítani magát, és a szövet meghal.

Ha van mély üreg, repedt fog vagy laza töltelék, akkor a baktériumok beléphetnek a pépbe.

A baktériumok végül elpusztítják a pépet. Ha a baktériumok behatolnak a gyökérnyílásokon, akkor a csontban fertőzést okozhat.

A fertőzés gyengíti a csontot és lebontja. A fog körüli ligamentumok megduzzadnak, és a fog meglazul.

A pép sérülése a fog érzékenyvé teszi a magas és az alacsony hőmérsékletre. Fájdalom lehet rágás közben, és néhány embernek folyamatos, lüktető fájdalma van.

kezelés nélkül a fertőzés terjed. Végül a fog meglazul, és kinyerésre szorul.

Egyes betegek az extrakciót választják, különösen, ha sokat fáj –

A fog eltávolítása azonban azt jelentheti, hogy a környező fogak mozogni kezdenek és görbe. Ez csúnya lehet, és megnehezítheti a jó harapást.

A gyökércsatorna -terápia általában megmenti a fogot és kiküszöböli a fájdalmat.

Ha a fog nem menthető meg, a következő legjobb megoldás egy implantátum.

A természetes fog megmentése azonban a legjobb, ha lehetséges, mert semmi sem működik, valamint a természetes fog.

Mibe kerül?

A fogkezelés költsége nagyon eltérő, de a fog gyökércsatornával történő megmentése viszonylag költséghatékony levicose gyógyszertár https://harmoniqhealth.com/hu/.

A másik lehetőség az extrahálás, és az implantátum vagy híd költsége a fog cseréjéhez általában drágább. A kilépés rosszindulatú, vagy nem igazított fogakhoz és rágás nehézségéhez is vezethet.

szövődmények

Mint minden eljárás esetén, szövődmények fordulhatnak elő.

 • A fogorvos néha csak három gyökércsatornát talál egy négyes fogat. Ha az egyik csatorna kezeletlen marad, akkor a fertőzés folytatódhat és elterjedhet a csontba.
 • A fogorvosnak azt is ellenőriznie kell, hogy a töltőanyag elég messzire megy a csatornába, hogy kitöltse. Ha a gyökércsatorna nincs megfelelően lezárva, a fertőzés visszatérhet.
 • Az eljárás során a fog gyökere repedhet, vagy a hangszerek eltörhetnek a csatornában vagy perforálhatják a csatornát. Ez megnehezíti a fog hatékony kitöltését.

Ha szövődmények fordulnak elő, a szakember megpróbálhatja kijavítani a problémát és kitölteni a gyökércsatornát.

A szövődmények elkerülése érdekében a betegeknek mindig be kell tartaniuk a fogorvos utasításait. Ha antibiotikumra van szükség, akkor fontos a teljes recept befejezése.

Alapvető fontosságú, hogy állandó helyreállítást helyezzenek el, például egy koronát, miután a gyökércsatorna -terápia befejeződött.

Megelőzés

A fertőzések, a fogszuvárás és az ínybetegség megelőzése érdekében a fogorvosok azt javasolják:

 • Fogak leszerelése az utolsó dologban, és legalább egy másik Minden nap idő
 • Fluoridot tartalmazó fogkrém használata
 • Megfelelő fogkefe használata és rendszeres cseréje
 • Rendszeres fogászati ellenőrzések és tisztítások részvétele
 • Fogselyem a fogak között történő tisztításhoz és a plakk felhalmozódásának megakadályozásához
 • Kerülje el a cukros italokat és ételeket, valamint az egészséges táplálkozást követően.

A fogászati tömítőanyagok szintén megakadályozhatják a bomlást.

 • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézményekből, valamint az orvosi folyóiratokból és társulásokból származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a